Újrahasznosított PVC-vel a fenntartható jövőért!

Újabb, csúcstechnológiás újrahasznosító egységet helyeztünk üzembe a Deceuninck Csoport diksmuidei (Belgium) telephelyén. Az újrahasznosított PVC-ből készült ablakok minősége ugyanolyan jó, mint a szűz anyagból készülteké, és még a környezetünk megóvásáért is sokat teszünk, ha ezeket a nyílászárókat választjuk!

A PVC-ről elsőként nem a környezetbarát jelző jut az eszünkbe, pedig e tekintetben is számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik ez az alapanyag. Alacsony hővezetésének köszönhetően a PVC profil háromszor hatékonyabb hőszigetelési tulajdonságokkal bír, mint az alumíniumból készült. Ezen felül a nyílászárók élettartama alatt, előállításuk és újrahasznosításuk során felhasznált energia mennyisége és a szén-dioxid kibocsátás mértéke is kevesebb, mint a fele az alumíniumból készült társaik esetében felhasznált mennyiségnek.

A fejlesztésnek köszönhetően a cégcsoport mostantól évi 45 ezer tonnányi PVC-t hasznosíthat újra, és több mint kétmillió régi műanyag nyílászárót tud megmenteni a hulladéklerakótól vagy -égetőtől. Ráadásul a VinylPlus becslései szerint minden egyes kilogramm újrahasznosított PVC közel két kilogramm szén-dioxid kibocsátásától óvja meg a környezetet.

Ez a beruházás is azt támasztja alá, hogy a PVC fenntartható és jövőálló építőipari alapanyag, ami jelentős mennyiségű szén-dioxid kibocsátásától óvhatja meg a környezetet. A feldolgozott anyagot részben ipari hulladékból – saját törmelékből és a partnerek melléktermékeiből – nyeri a vállalat, továbbá abból a hatalmas mennyiségű, 30-40 éves, első generációs PVC ablakokból, melyeket az épületekben fokozatosan újakra cserélnek. Az így előállított termékek megjelenésükben és minőségükben is versenyképes, környezetbarát és energiatudatos alternatívát jelentenek, és a magyar vásárlók számára is elérhetők.

A Deceuninck elsők között szerezte meg a rangos EuCertPlast tanúsítványt, melyet a magas szintű, környezetbarát műanyag újrahasznosítási eljárások érdemelnek ki. A vállalat által gyártott ablak- és ajtórendszerek 15 százaléka már most is tartalmaz újrahasznosított PVC alapanyagot, és cégünk célkitűzése, hogy ezt az arányt az elkövetkező években minimum megkétszerezze, vagy akár még tovább növelje.

2019_Deceuninck_ujrahasznosito_uzem_bovites_01.jpg