A modern építészet és a természetes anyagok találkozása a Beszkidek lábánál

A cseh és morva hegyek és fennsíkok alkotta festői természet kilátást nyújt az eredeti népi építészet elemeire, ám sajnos a lélektelen ipari épületek és múlt rendszerből fennmaradt ízléstelen lakóházak és szabadidős létesítmények sokasága is ott éktelenkedik. A lélektelen épületek uralta környezetbe helyezni egy modern és kényelmes, ugyanakkor a tájba illeszkedő családi házat, valódi kihívást jelent egy igazán jó építész és egy megbízható kivitelező számára, az anyagok gondos kiválasztása mellett.

Amikor a szándékból valóság lesz, és a helyi táj arculatával egyező, látványát tekintve izgalmas épületet sikerül alkotni (ráadásul természetes anyagok felhasználásával), van ok az örömre. Örömünkre szolgál, hogy burkolatok és teraszdeszkák gyártóiként egy ilyen munka részesei lehettünk.

http://in2.bluehosting.cz/getattachment/News-Container/Spojeni-moderni-architektury-a-prirodnich-material/in8.jpg?lang=cs-CZ&width=679&height=355

A Tugendhat-villa ihlette funkcionális gyöngyszem

A ház tulajdonosának kérésére a házat a funkcionalitás brnói ékköve, a Tugendhat-villa ihlette. Az igény szerint a háznak szabad kilátást kell biztosítania a Beszkidekre és a Radhošť-hegyre. Hasonlóképpen fontos volt az alacsony energiaigény és a természetes anyagok használata. Elsősorban az anyagok biztosítják a ház harmóniáját a környező vidékkel.

A Beszkidekben uralkodó zord körülmények tartós anyagokat kívánnak meg

A takarófalakhoz az alagsor szintjén hasított helyi követ, az emeleten Twinson Premium kompozit homlokzati burkolatot választottak. Ez az anyag külsőre hiteles fautánzatnak hat, ugyanakkor ellenálló a Beszkidek hegylábánál uralkodó zord időjárással szemben, anélkül, hogy karbantartást igényelne. A Twinson anyagot a medence és a terasz burkolatához is felhasználták, egészen pontosan a Twinson Terrace+-t. További apró kihívást jelentettek a már első látásra nagyvonalúan méretezett ablakok, amelyek nélkül az első köztársaságbeli funkcionalizmus előtt tisztelgő épületet bizony nehezen tudnánk elképzelni. A DEC PLAST Winstar márkájú design termékéről van szó. Az alumíniumkeretekbe biztonságosan illeszkednek a tripla üvegezésű fa szárnyak, és az eredmény a Beszkidek hegyi környezetében is teljesíti a passzívházra vonatkozó normákat.

Környezettudatosság mindenek előtt

A tulajdonos passzívházat kívánt építeni, nagy hangsúlyt fektetve a környezetvédelemre. A napenergia következetes kihasználása, a hőszivattyú, a levegővisszatáplálás és az energiatakarékos LED világítás mellett a Twinson homlokzati burkolatok és teraszdeszkák voltak azok, amelyeket egyedülálló tulajdonságaiknak köszönhetően előnyben részesítettek a piacon elérhető más termékekkel szemben.

A Beszkidekben épült, Twinson burkolati és teraszrendszerek felhasználásával kivitelezett jól sikerült funkcionalista épületről szóló teljes cikket itt olvashatja: iDnes.cz.