A Deceuninck csatlakozik a Science Based Targets kezdeményezéshez, hogy csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását

A Deceuninck csatlakozik a Science Based Targets kezdeményezéshez


A Deceuninck vállalta, hogy a Science Based Targets kezdeményezés (SBTi) tudományosan megalapozott nettó zéró célkitűzéséihez illeszkedő célokat határoz meg károsanyag-kibocsátásának csökkentése érdekében. A vállalat csatlakozott azon cégek sorához, akik a párizsi klímaegyezménnyel összhangban világszerte elkötelezték magukat a hőmérséklet emelkedésének 1,5°C alatt tartásához.

A Deceuninck 2022 februárjában írta alá a kötelezettségvállalást, miután 2021-ben összesítette a szén-dioxid-kibocsátást eredményező tevékenységeit. Az elmúlt hónapokban a vállalat a nettó zéró kibocsátási célhoz igazodva dolgozta ki saját tervét a kibocsátás csökkentésére, amelyet hamarosan benyújt jóváhagyásra a SBTi bizottságának.

A 1. és 2. (Scope 1 és 2) működési területből származó kibocsátás a Deceuninck karbonlábnyomának 12 százalékát teszi ki, ami jól mutatja a teljes ellátási lánc és azon belül is az alapanyagok beszerzésének óriási környezeti hatását. Az újrahasznosításra kidolgozott folyamatok ezért különösen fontosak lesznek a célok teljesítésében.

A vállalások szerint a Deceuninck 2030-ig 60 százalékkal csökkenti Scope 1 és 2 kibocsátását a 2021-es bázisévhez képest. Ennek eléréséhez tonnánként 75 százalékkal kell visszaszorítania a termékek gyártásából eredő károsanyag-kibocsátást, ami jóval meghaladja az SBTi által meghatározott 42 százalékos minimumot. A 3. működési területhez (Scope 3) kapcsolódó kibocsátást minden egyes tonna előállított termék után 48 százalékkal fogja csökkenteni a vállalat, a lehető legtöbb újrahasznosított alapanyag felhasználásával. A Deceuninck emellett célul tűzte ki a nettó zéró kibocsátás elérését a teljes értékláncban 2050-ig.

„A Science Based Targets kezdeményezhez való csatlakozásunk is megerősíti elkötelezettségünket a fenntarthatóság terén. A tudományosan megalapozott célok beépítése működünkbe lehetővé teszi, hogy minden üzleti döntést klímavédelmi szempontból is megvizsgáljunk. Évek óta úttörő szerepet vállalunk termékeink újrahasznosításában, ami a jövőben is meghatározó lesz karbonlábnyomunk mérséklésében, mivel jelentősen csökkenti az alapanyag-igényt. Szeretnénk példát mutatni a többi iparági szereplőnek, és bízunk benne, hogy beszállítóinkkal és más érintettekkel összefogva jelentős eredményeket érhetünk el az éghajlat védelmében” – mondta Bruno Humblet, a Deceuninck vezérigazgatója.

„A szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló terveink közt szerepelnek az energiahatékonyság fejlesztésére irányuló beruházások, a gázolaj kiváltása elektromos árammal, valamint a megújuló energia előállítása és használata” – tette hozzá Céline De Waele, a Deceuninck fenntarthatósági menedzsere.

Bruno-(1).jpeg