Energiamegtakarítás-kalkulátor

Azon gondolkodik, hogy régi ablakait modern műanyag ablakokra cseréli? Az egyszerű Deceuninck online Megtakarításkalkulátorral kiszámolhatja, mennyi energiát takaríthat meg, illetve, hogy befektetése mikor fog megtérülni.

Az Deceuninck megtakarításkalkulátor felhasználóbarát alkalmazás. „A szükséges adatok közt meg kell adnia a ház vagy lakás típusát, az ablakfelületek nagyságát, a meglévő ablaktípust, valamint az épület fűtésének módját. Miután kiválasztotta az ablakrendszert és az üvegezés típusát, egy grafikon jelenik meg, amely szemlélteti, hogy befektetése mikor térül meg, illetve, hogy az új műanyag ablakoknak köszönhetően milyen megtakarításra számíthat 5, 10 vagy akár 50 éves távon. Az eredmények a CO2-kibocsátás elért csökkenését is magukban foglalják" – mondja Petra Schneeweiss az Deceuninck társaság képviselője.

Ha például egy összesen 11,74 m2 ablakfelülettel rendelkező háromszobás lakásban az eredeti fakeretes ablakokat Arcade profillal és dupla üvegezéssel készült műanyag ablakokra cseréli, az közel 550 000 forintba kerül. Ha gázzal fűt, a grafikonból megállapíthatja, hogy befektetése nagyjából 6 év alatt térül meg. 10 év alatt az energiamegtakarítás mértéke akár a 960 000 forintot is elérheti.

Ha a legmagasabb minőségű ablakok közül választ, mint például az Eforte rendszer ablakai (Uf = 0,95 W/m2K), még jelentősebb megtakarítással számolhat. Az említett háromszobás lakásban ezek beszerzésének összköltsége mintegy 780 000 Ft, ugyanakkor a megtakarítás 10 év alatt meghaladja az 1 000 000 Ft-ot. A befektetés tehát 8 év alatt megtérül.

A példát az Eximet Plast spol. s r.o. (Žatec) céggel együttműködve dolgoztuk ki.