100%-ban újrahasznosított ablak- és ajtóprofilok

PHOENIX

100%-ban újrahasznosított ablak- és ajtóprofilok

A Deceuninck évek óta elkötelezett a fenntartható jövő mellett. Újrahasznosító üzemünk a legnagyobb a Benelux államokban, amely évente akár 45 000 tonna műanyagot is képes újrahasznosítani. Ez 2,3 millió régi ablaknak megfelelő mennyiség.

A termékek fenntarthatósága és hosszú élettartama iránti elkötelezettségünk eredménye 100%-ban újrahasznosított ablak- és ajtóprofiljaink új sorozata, amelynek köszönhetően a Deceuninck készen áll egy olyan jövőre, ahol az újrahasznosított anyagok  maximális felhasználása magától értetődő.

"A Phoenix termékek az első olyan profiljaink, amelyek 100%-ban újrahasznosított műanyagból készülnek. Mint a főnixmadár, amely saját hamvaiból éled újjá, ez a termékcsalád is a régi anyagok újjászületését jelképezi."

PHOENIX

A műanyag kimeríthetetlen forrása

A legtöbb európai országban az 1980-as években kezdtek el PVC-t használni. A beépített profilok technológiai élettartama 35 év után lejár, így várhatóan a következő időszakban a háztartásokból származó használt PVC mennyisége jelentősen megnő. 

A PVC akár tízszer is újrahasznosítható anélkül, hogy ez befolyásolná tulajdonságait. Tekintettel arra, hogy a profilok élettartama legalább 35 év, a PVC anyagok teljes élettartama legalább 350 évre nő.

Annak érdekében, hogy a régi ablakokból és ajtókból származó profilokat ne kelljen hulladéklerakókba küldeni vagy elégetni, a Deceuninck Európa-szerte biztosítja visszavételüket. A vállalat összegyűjti a használt PVC-termékeket, amelyeket újrahasznosítás után új profilok gyártására lehet felhasználni.

A műanyag kimeríthetetlen forrása

A műanyag újrahasznosítása 90%-kal kevesebb energiát igényel, mint egy új nyersanyag előállítása

A Deceunincknél már 2012-ben megkezdtük az újrahasznosítást. Ekkor helyeztük üzembe  csúcstechnológiás újrahasznosító gépsorunkat a diksmuide-i üzemünkben. 2018-ban négyszeresére, évi 45 000 tonna műanyagra növeltük újrahasznosítási kapacitásunkat, ami 2,3 millió régi ablaknak felel meg. Az újrahasznosító berendezés célja, hogy jó minőségben dolgozza fel új nyersanyaggá a gyártás és felhasználás után keletkező, egyre nagyobb mennyiségű műanyagot. A gépsor a legmodernebb újrahasznosítási technológiákkal van felszerelve, így többek között az üvegszálat is képes újrahasznosítani.


Az Elegant termékcsaládra épül

A Phoenix sorozat az Elegant profilcsalád része. Az Elegant Infinity ablakok és ajtók kialakítását vettük alapul 100%-ban újrahasznosított műanyagból készített termékeinkhez.

Ez minimalista süllyesztett dizájnt jelent, kívül és belül is szögletes formákkal kombinálva. A profilok Forthex technológiával megerősített vázzal, illetve acéllal megerősített szárnnyal rendelkeznek. A központi tömítés optimalizálja a szél- és vízzáróságot.

Hollandia, a fenntartható építőipar úttörője

Hollandiában az a cél, hogy 2023-ra minden építőipari közbeszerzés kivitelezését újrahasznosított anyagok felhasználásával valósítsák meg. 2030-ra felére akarják csökkenteni az építőipar szén-dioxid-igényét, hogy az iparág 2050-re teljesen zárt láncú legyen. Belgium is minden bizonnyal követni fogja a példát, jövőorientált, körkörös gazdaságon alapuló tervei mentén.

Az első Phoenix beépítések már használatban is láthatók. A következő projekteket 100%-ban újrahasznosított műanyagból készült Phoenix ablak- és ajtóprofilokkal valósították meg: Az Aloysius Alapítvány új iskolakomplexuma Eindhovenben, amelyet a zárt láncú folyamatot figyelembe véve alakítottak ki. Az iskola teraszának 30 ablaka teljes egészében 100%-ban újrahasznosított műanyagból készült. Az ablakgyártó Ploeg kozijnen is Phoenix profilokat használt székhelyének felújításához.

Letöltések